- Obecnie brak
MIÓD NAWŁOCIOWY KREMOWANY 900g. Miody Domańskich
Bogactwo gatunków roślin miododajnych nadaje naszym miodom wyjątkowy bukiet smaków.
Miód nawłociowy
Miód nawłociowy jest bardzo cenną choć rzadko spotykaną odmianą miodu w Polsce. Powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły na nawłoci późnej i nawłoci kanadyjskiej. Miód nawłociowy jest nazywany polską manuką. Z krajowych miodów ma najsilniejsze właściwości antybiotyczne, co spowodowało, że w ostatnich latach jest coraz częściej poszukiwany dla dzieci i osób o osłabionej odporności. . Jego łagodny (słodko - kwaśny, cytrynowy) smak i przyjemny kolor powoduje, że jest bardzo lubiany przez dzieci - w odróżnieniu od miodów o mocnych smakach, za którymi dzieci nie przepadają. Idealnie pasuje do herbaty z cytryną i do nabiału. Jest stosowany przy schorzeniach układu krążenia, problemach z prostatą czy przy zapobieganiu miażdżycy. W medycynie ludowej nazywany nektarem życia, stosowany w pielęgnacji urody. Jest miodem szybko krystalizującym. Musimy się śpieszyć z jego odwirowaniem, gdyż potrafi skrystalizować jeszcze w plastrach wyjętych z ula. Z kilkunastu smaków miodu które produkują nasze pszczoły, miód nawłociowy zyskał największe uznanie smakoszy i stał się specjalnością pasieki Miody Domańskich. |
Jesteśmy przeciwnikami rozpuszczania miodów w podwyższonych temperaturach ( z fazy stałej do płynnej). Po skrystalizowaniu, miód nawłociowy, robi się bardzo twardy. Alternatywnie do rozpuszczania miodu, stosujemy kremowanie by uzyskać miód nawłociowy kremowany. Proces kremowania jest bardzo prosty lecz pracochłonny. Polega na dość powolnym mieszaniu miodu i rozbijaniu zalążków krystalizacji. Kremowanie miodów nie powoduje utraty właściwości prozdrowotnych. Dzięki temu procesowi uzyskujemy miód o konsystencji budyniu dający się łatwo rozsmarować. Taką konsystencję zachowa również w późniejszym okresie. Miód kremowany (nawłociowy, rzepakowy oraz mniszkowy) zyskał taką popularność wśród naszych klientów, że przygotowujemy go prawie wyłącznie w takiej formie. Co najważniejsze: nie jest podgrzewany i nie traci swoich unikalnych właściwości.
Miód nawłociowy ma jeszcze tę zaletę, że pochodzi z roślin rosnących na nieużytkach, gdzie nikt nie stosuje nawozów ani oprysków. Nasze pszczoły dbają o wspaniały, specyficzny smak tego wspaniałego miodu.
Kolor: jasno żółty, miód kremowany jest dużo jaśniejszy, kolorem przypomina miód rzepakowy.
Smak: słodki z wyczuwalną słodko-kwaśną nutą.
Uwaga - oferta dotyczy produktu naturalnego, który nie był obrabiany termicznie więc z czasem może ulec krystalizacji. W związku z tym otrzymany produkt może różnić się z tym na zdjęciu.
Pasieka Miody Domańskich – Ustanów koło Zalesia Górnego
W uroczych zakątkach Chojnowskiego Parku Krajobrazowego usłyszycie szum naszych pszczół. Niech Was nie zwiodą podmokłe łąki, lasy i spokojny szept szemrzących ruczajów. Jest to raj dla owadów zapylających. Bogactwo gatunków roślin miododajnych nadaje naszym miodom wyjątkowy bukiet smaków. Słabo rozwinięte rolnictwo oraz zróżnicowany pyłek i nektar przynoszony przez pszczoły a do tego nasza wiedza i pasja, zapewniają nam ponad 200 silnych i zdrowych rodzin pszczelich. Zapraszamy do miodowej oazy w samym centrum Krainy Jeziorki.
Wet. nr identyfikacyjny 14185613
Komentarze
Na razie nie dodano żadnej recenzji.