- Obecnie brak
Przy zamówieniach od 500 zł przesyłka GRATIS
Masło sklarowane Ghee naturalne 220 ml Palce Lizać
Masło sklarowane Ghee naturalne 220 ml
Zastosowanie
Masło sklarowane ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach.
- do smażenia – nie przypala się,
- do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
- do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
- na kanapkę – zamiast zwykłego masła.
Masło sklarowane ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem.
Charakterystyka
- Ghee to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
- jest przez nas wyrabiane metodą tradycyjną, klarujemy je od 8 do 12 h (zależnie od pory roku, czyli od tego, co jedzą nasze krowy – trawę czy siano),
- ghee pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
- nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
- nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰,
- może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
- to w 100% tłuszcz mleczny,
- zawiera witaminy A,D, E, K,
- nie zawiera złego cholesterolu,
- nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.
Cechy
- ma strukturę lipoidalną – jest przyswajane przez komórki ciała,
- jest dobrym transporterem witamin, i mikroelementów przez ścianki komórki do jej środka,
- oczyszcza układ pokarmowy i poprawia trawienie,
- używane do kąpieli – nawilża ciało,
- wzmacnia i poprawia wzrok – kuracje oczyszczające i tzw. kąpiele oczu w maśle ghee,
- ochrania śluzówkę żołądka,
- rozpuszcza toksyny i złogi w ciele,
- wzmacnia system odpornościowy,
- działa pozytywnie na połączenia neuronowe,
- poprawia pracę mózgu.
Nie musisz przechowywać masła ghee w lodówce, optymalna jest dla niego temperatura pokojowa. Nasz produkt jest naturalny i sezonowy, dlatego latem i zimą może mieć różną konsystencję – latem półpłynne, zimą bardziej zbite. Biały osad jest wynikiem działania naturalnych procesów.
Wartość odżywcza | w 100g | porcja 5g | |
Wartość energetyczna | 3675(kJ) / 894(kcal) | 183(kJ) / 44 (kcal) | |
Tłuszcz | 100 | ||
kwasy tłuszczowe nasycone | 73 | ||
Węglowodany | 0 | ||
Błonnik | 0 | ||
Białko | 0 | ||
Sól | 0 |
Komentarze
Na razie nie dodano żadnej recenzji.