Ostatnie posty

SUPLEMENTY NA UKŁAD POKARMOWY

Zbliża się czas grillowania, kiedy to nasz układ trawienny narażony jest na różnego rodzaju przyjemności, które jednak odczuwa jedynie tzw. podniebienie, a cierpi najczęściej reszta układu pokarmowego i cały organizm. W artykule chcielibyśmy pomóc lepiej zrozumieć zwykłemu zjadaczowi grillowanej karkówki, co dzieje się w układzie trawiennym i jak wspomóc jego funkcjonowanie odpowiednim suplementem i innymi działaniami.

Układ pokarmowy – inaczej układ trawienny jest to zbiór narządów , które służą do pobierania , trawienia, wchłaniania pokarmu i usuwania jego niestrawionych resztek.

Odpowiada za bardzo ważną funkcję naszego organizmu czyli odżywianie. Dostarcza -organizmowi składników budulcowych, odżywczych i odnawiających tkanki, jak również pobieramy przez niego wodę i substancje energetyczne niezbędne do zachowania procesów życiowych. Ogromna większość składników takich jak: białka, węglowodany, tłuszcze, muszą być najpierw strawione, żeby mogły zostać przyswojone przez organizm. Zatem jego prawidłowe działanie ma olbrzymie znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu. Ma bardzo skomplikowaną budowę, a na trawienie wpływa każdy z jego elementów. Na układ pokarmowy składają się:

  • Jama ustna – to tu pokarm jest rozdrabniany a amylaza w ślinie zaczyna rozkładać cukry.

  • Gardło – łączy jamę ustną z przełykiem, pełni funkcję ochronną przed zachłyśnięciem się treścią pokarmową poprzez kaszel lub wymioty.

  • Przełyk – jego zadaniem jest transport pokarmu z jamy ustnej do żołądka.

  • Żołądek – w nim odbywa się dalsza część trawienia, które rozpoczęło się już w jamie ustnej.

  • Jelito cienkie – dwunastnica – dalsze trawienie pokarmów oraz zaczyna się wchłanianie składników odżywczych. W całym jelicie cienkim trawione są i wchłaniane do krwioobiegu składniki pokarmowe.

  • Jelito grube – jego funkcją jest wchłanianie wody i soli mineralnych, a tym samym zagęszczanie resztek pokarmowych i formowanie stolca.

  • Odbyt – odpowiada za wydalanie kału z organizmu.

Oraz gruczoły dokrewne :

  • Ślinianki – odpowiedzialne są za stałą produkcję śliny do jamy ustnej.

  • Wątroba – jest największym gruczołem w organizmie człowieka. Pełni rolę detoksykacyjną, filtracyjną, metaboliczną i magazynującą.

  • Trzustka – dostarcza do jelita cienkiego enzymy trawienne, produkuje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu glukozy we krwi.

Tak więc na dobre trawienie białek mają istotny wpływ takie enzymy jak : pepsyna soku żołądkowego, trypsyna i chymotrypsyna soku trzustkowego oraz enzymy soku jelitowego. Aminokwasy – podstawowy budulec białek, są wchłaniane w początkowym odcinku jelita czczego. Na trawienie tłuszczów mają wpływ głównie lipazy soku trzustkowego i soku jelitowego. Wielocukry są wchłaniane po rozłożeniu do cukrów prostych. W procesie tym biorą udział amylazy śliny, soku trzustkowego, soku jelitowego oraz dwusacharydazy komórek nabłonka jelitowego. Najszybciej wchłaniana jest galaktoza, następnie glukoza i fruktoza. W jelicie grubym odbywa się już tylko wchłanianie wody, niektórych witamin i soli mineralnych oraz formowanie kału.

Na prawidłowe funkcjonowanie układu trawienia potrzebna jest zbilansowana, lekkostrawna dieta, zdrowy tryb życia, właściwa ilość codziennego ruchu, zdrowy odpowiednio długi sen. Nawet, kiedy spełnimy wszystkie te warunki, nie mamy gwarancji, że nasze trawienie będzie przebiegało w sposób właściwy i nie zaburzony. Pomimo stosowania się wszystkich dobrych zaleceń, nasz układ pokarmowy może zachorować lub po prostu któryś jego element może ulec uszkodzeniu, przez wadliwe geny, wirusy, bakterie czy inne czynniki. Co zrobić , żeby wspomóc nasz układ trawienny? Z pomocą może przyjść przemyślana i odpowiednia suplementacja. Można tu przytoczyć niektóre suplementy na układ trawienny:

BROMELINA – to mieszanka enzymów z pnia ananasa na lepsze trawienie. Zwiększa wchłanianie składników odżywczych i ułatwia trawienie. Ma też właściwości przeciwzapalne, pomaga zredukować ból i opuchliznę stawów na przykład po intensywnym treningu.

NAC – N - acetylo L – cysteina – to najsilniejszy antyoksydant jaki dostaniemy na rynku, wspomaga detoksykację organizmu, neutralizuje toksyny, np. pestycydy, wzmacnia organizm.

PROBIOTYKI – wspierają układ odpornościowy , odnawiają naszą własną florę bakteryjną , zwalczają chorobotwórcze bakterie. W zależności od rodzaju probiotyku, szczepu flory bakteryjnej mogą mają często zbawienny wpływ na układ trawienny,

L – glutamina – aminokwas ten stosowany jest w chorobach takich jak wrzodziejące zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego – Crohna, czy inne choroby zapalne jelit. Poprawia pracę serca, wzmacnia odporność, poprawia kondycję naszego mózgu.

OSTROPEST PLAMISTY - wpływa na pracę wątroby, pomaga w jej regeneracji. Zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, co wspiera nasz układ trawienny.

BETAINA -umożliwia lepsze trawienie i przyswajanie składników odżywczych z jedzenia, wspomaga pracę narządów układu trawiennego, a w szczególności wątroby. Betaina może być spożywana jako suplement wspomagający trawienie, dzięki zmniejszaniu tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym braku zmniejszania masy mięśniowej. Betaina wspiera budowę masy mięśniowej.

PEPSYNA – odpowiedzialna jest za trawienie białka do polipeptydów i oligopeptydów. Blisko 15% białka ulega rozkładowi w żołądku dzięki pepsynie. Pozostała część białek trawiona jest w jelicie cienkim. Zalecana jest jest w leczeniu nieżytu żołądka, niedokwasoty żołądk, braku apetytu.

MAŚLAN SODU - wspomaga stabilizację struktury błony śluzowej jelit i wpływa na jej integralność oraz odpowiednie działanie. Kwas masłowy ma również istotne działanie przeciwzapalne i proces stymulacji systemu immunologicznego.

Enzymy trawienne – odpowiadają za przerób składników pokarmowych w układzie trawiennym. Za sprawą enzymów możliwe jest przetwarzanie złożonych związków chemicznych do prostszych molekuł. Dzięki temu mogą one zostać wchłonięte do organizmu oraz spożytkowane przez inne tkanki.

POSTĘPOWANIE W RÓŻNYCH DOLEGLIWOŚCIACH ZE STRONY UKŁADU POKARMOWEGO

  • Przeciwko zaparciom – zwiększenie spożycia błonnika, zwiększenie podaży płynów zwłaszcza wody, zioła ( przeczyszczające) stosujemy je również w otyłości, wzdęciach, zaburzeniach trawienia, w złej przemianie materii są to : kora i owoc kruszyny, kłącze rzewienia, owoc bzu czarnego, aloes, liść mięty pieprzowej, owoc kopru włoskiego; pomóc mogą również produkty zawierające bakterie mlekowe takie jak jogurty, kefiry, maślanka. Rególarny tryb życia, częste spacery, uprawianie sportów, dieta bogata w jarzyny.

  • Przeciwko Biegunce – kwiat rumianku, Liść szałwii, liść mięty pieprzowej, kora wierzby, kora dębu, owoce czarnej jagody, suplementacja probiotyków, węgiel aktywowany. Oczywiście niezbędne jest przyjmowanie elektrolitów w celu uzupełnienia niedoborów związanych z pogorszeniem wchłaniania i utratą ze stolcem. Nie zapominajmy o przestrzeganiu diety – lekkostrawnej bogatej w witaminy z gr B i C. Należy spożywać kleiki, kaszki, kisiele, galaretki, gorzką herbatę.

  • W chorobach wątroby i dróg żółciowych – Zalecane jest ostropest plamisty, karczoch zwyczajny, olej z czarnuszki, ziele dziurawca, ziele fiołka trójbarwnego, szałwia, ziele drapacza, ziele krwawnika, liść mięty pieprzowej, kwiat rumianku, ziele rdestu ptasiego, liść pokrzywy, kwiat lipy, korzeń mniszka , ziele piołunu, melisa, liść ruty, owoc, jałowca. Poprzez działanie żółciotwórcze, żółciopędne, przeciwskurczowe i ułatwiające wypróżnianie działają na wątrobę odtruwająco. W diecie przeważać powinny białka i węglowodany, mało tłuszczów, zwłaszcza odzwierzęcych, zakazany jest alkohol, wskazane jest picie herbatek ziołowych oraz alkalicznych wód mineralnych. W odbudowie i regeneracji wątroby bardzo pomocne są fosfolipidy.

  • W chorobach żołądka - ziele krwawnika, liść mięty pieprzowej, liść babki, kwiat dziewanny, gorczyca biała, siemię lniane, kwiat lipy, szałwia, migdały, korzeń kozłka; przynoszą ulgę w zgadze, nudnościach, wzdęciach, braku apetytu. Z jadłospisu należy wykreślić potrawy ciężko strawne, tłuste i smażone.

  • W niedożywieniu – stosuje się zioła i preparaty poprawiające apetyt, które na drodze odruchowej pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Są to : korzeń goryczki, kłącze tataraku, ziele piołunu, anyż, mięta, imbir, pieprz cayenne, cykoria, kminek. Poleca się częste ale niewielkie posiłki; 4-6 posiłków dziennie. Potrawy powinny być dobrze przyprawione, kolorowe i urozmaicone. Przyczyną zmniejszenia apetytu są też niedobory witamin z grupy B, A, oraz mikroelementów jak cynk.

  • W otyłości – ważna jest dieta niskokaloryczna, posiłki częste w niewielkich objętościach. Pomocne mogą być zioła i preparaty hamujące apetyt i przyspieszające metabolizm takie jak krwawnik pospolity, mniszek lekarski, mięta pieprzowa, siemię lniane, morwa biała, zielona herbata, imbir, guarana, kurkuma.

Zostaw komentarz