Ostatnie posty

PROBIOTYKI – dobre bakterie istotne dla zdrowia człowieka

Probiotyki nazywane są także „dobrymi bakteriami”, stymulują namnażanie się bakterii w organizmie (zdrowej flory bakteryjnej). W korzystny sposób wpływają więc na trawienie. Probiotyki biorą udział w produkcji niektórych witamin.  Mają także istotne znaczenie dla równowagi hormonalnej. Pozostałości pokarmowe, niestrawione resztki, toksyny czy „stare hormony” mogą wnikać powtórnie do organizmu wywołując choroby. Pełnią istotną funkcję dla układu odpornościowego poprzez obronę przed nadmiernym namnażaniem się w jelitach bakterii chorobotwórczych.

  DEFINICJA WHO – "Probiotyki to prepataty żywnościowe, które zawierają pojedyncze lub zmieszane hodowle żywych drobnoustrojów. Mają one korzystny wpływ na zdrowie jeśli podano je w odpowiedniej ilości.’

Uzupełnianie flory bakteryjnej naszego organizmu to bardzo istotne działanie, wspomagające leczenie niektórych schorzeń bądź regulację różnych zaburzeń. O skali znaczenia zagadnienia mogą świadczyć badania współczesnej nauki nad mikrobiotami (mikroorganizmów żyjących w naszym organizmie). Według badaczy tematu drobnoustrojów ze względu na skalę generowanych, procesów stanowią one  ekosystem porównywalny do istotnych organów w naszym organizmie (np. wątroba). Szacuje się, iż u dorosłego człowieka występuje ok 2 kilogramów flory bakteryjnej. Mikrobioty znajdują się  na skórze w jamie ustnej i górnych drogach oddechowych jak też w układach rozrodczym oraz pokarmowym. Największe zróżnicowanie szczepów bakterii rozlokowane są wzdłuż całego układu pokarmowego. Ich rodzaj zależny jest od funkcji organu jak też środowiska w nim występującego. Wydzielić można cztery zasadnicze grupy szczepów bakterii:

1.     Streptococcus, Peptococcus, Bifidobacterium, Staphylococcus, Lactobacillus oraz Fusobacterium – jama ustna,

2.     Helicobacter pylori, Lactobacillus, Streptococcus, drożdżak Candida albicans – żołądek, dwunastnica,

3.     Bacteroides, Lactobacillus, Streptococcus Clostridium, Enterococcus, Lactobacillus i Veillonella, Enterobacteriaceae – jelito cienkie,

4.     Bacteroides, Clostridium, Ruminococcus, Fusobacterium, Butyrivibrio, Peptostreptococcus, Eubacterium oraz Bifidobacterium, rodzina Enterobacteriaceae, pałeczki Gram-dodatnie Lactobacillus, ziarniaki z rodzaju Enterococcus i Streptococcus – jelito grube.

 

KORZYŚCI Z PRZYJMOWANIA PROBIOTYKÓW

Lekarze i dietetycy zalecają przyjmowanie probiotyków przy chorobach trawiennych, biegunkach i po nich oraz w  trakcie przyjmowania antybiotyków jak też  w przebiegu infekcji czy też zakażeń grzybiczych takich jak np. drożdżyca. Mają one również zastosowanie w niektórych przypadkach chorób leczonych szpitalnie. Probiotyki zażywane są przy eradykacji zakażeń Helicobacter pylori, alergii oraz atopowym zapaleniu skóry jak również w trakcie zapalenia jelita grubego czy zespole jelita drażliwego i  martwiczym zapaleniu jelit.

Do najczęściej wymienianych korzyści z przyjmowania probiotyków należy zaliczyć:

·      Ochrona mikroflory jelitowej w antybiotykoterapii,

·      Pomagają w procesie trawienia,

·      Regulują częstość wypróżnień

·      Zwiększają odporność na zakażenia,

·      Poprawiają wchłanianie witamin i minerałów,

·      Mogą działać antyalergicznie,

·      Łagodzą  nietolerancję laktozy,

·      Mogą obniżać poziom cholesterolu,

·      Syntetyzują wit. K , kwas foliowy oraz niektóre witaminy z grupy B,

·      Wspomagają leczenie ostrych biegunek infekcyjnych,

·      Poprawiają ogólną odporność organizmu.

Probiotyki można nabyć w bardzo wygodnej postaci kapsułek lub proszków, warto wprowadzić probiotyki do swojego planu suplementacji.

Ważnym elementem diety przy suplementacji probiotykami jest dostarczenie organizmowi prebiotyków.

Prebiotyki to części roślin, które stanowią naszą codzienną dietę ( cebula, banan) i nie ulegające strawieniu (np. fruktooligosacharydy i inulina) . Pomagają we wzroście lub pobudzają do aktywności bakterie w jelicie grubym. Prebiotykiem może być skrobia, oligosacharydy i polisacharydy (czosnek, banan, cebula, pszenica, pory, cykoria, szparagi ). Z akacji pozyskuje się błonnik, który bardzo dobrze wpływa na poprawę funkcji jelit. Prebiotyki powodują znaczący wzrost bakterii w jelicie grubym, co ma pozytywny wpływ na cały organizm.

Do korzystnych działań prebiotyków można zaliczyć:

·      podwyższenie inferencji białek budujących połączenia ścisłe nabłonka,

·      polepszenie jakości bariery jelitowej,

·      ograniczenie endotoksemii oraz stężenia cytokin prozapalnych,

·      redukcję zaburzeń równowagi pomiędzy ilością szkodliwych wolnych rodników a przeciwutleniaczy (stresu oksydacyjnego) i mogą przyczyniać się redukcji stanów zapalnych w ramach całego organizmu.

 Połączenie Probiotyku i prebiotyku to SYNBIOTYK.

 

DOSTĘPNE FORMY PROBIOTYKÓW

W profilaktyce prozdrowotnej istotne jest spożywanie pokarmów zawierających duże stężenie tzw. dobrych bakterii oraz stosowanie suplementów probiotycznych.

Pokarmy zawierające największe ilości probiotyków obejmują:

·      Jogurty z żywymi kulturami bakterii,

·      Zsiadłe mleko,

·      Kefiry,

·      Maślanka,

·      Kiszonki (kapusta , ogórki)

·      Tamari (produkt na bazie sfermentowanej soi.

 Do produkcji probiotyków najczęściej wykorzystywane są:

       bakterie Lactobacillus,

       bakterie Bifidobacterium,

       niektóre gatunki Escherichia,

       niektóre gatunki Bacillus,

       drożdże Saccharomyces cerevisiae,

Preparaty probiotyczne narażone są na kwas solny z żołądka , enzymy trawienne i kwasy żółciowe. Na szczęście pojawiają się coraz częściej kapsułki odporne na niskie pH w żołądku.

W obrocie najczęściej spotkać możemy następujące formy probiotyków:

·      Pokarmy zawierające probiotyki,

·      Kapsułki,

·      Saszetki z proszkiem,

·      Zawiesiny.

Zawsze należy czytać ulotkę, z jakiego rodzaju probiotykiem mamy do czynienia i jak należy go przechowywać tak , aby nie stracił swoich właściwości. Samo stosownie warto również skonsultować z lekarzem ponieważ różne szczepy bakterii mają różne przeznaczenie w naszym organizmie.

Zostaw komentarz