Ostatnie posty

OBRONA I OCHRONA CZYLI NASZ UKŁAD IMMUNOLOGICZNY - SUPLEMENTY DIETY NA ODPORNOŚĆ

Układ odpornościowy inaczej nazywając układ immunologiczny ma na celu walkę z drobnoustrojami i toksynami niebezpiecznymi dla zdrowia, a jednocześnie musi rozpoznawać własne komórki tak, żeby ich nie uszkodzić.

Na układ odpornościowy składają się :

  • Śledziona – jest magazynem krwi, w niej skupiają się limfocyty, które wyłapują i zwalczają drobnoustroje. Jest pierwszą linią obrony organizmu.

  • Szpik kostny – miękka tkanka znajdująca się we wnętrzu kości długich, gdzie powstają m.in. limfocyty:

- Limfocyty T pełnią funkcję regulatora

- Limfocyty B odpowiadają za odpowiedź immunologiczną humoralną i produkcję przeciwciał.

  • Grasica odpowiada za odporność swoistą czyli nabytą, a także za liczebność limfocytów T. Zanika w dorosłym życiu.

  • Migdałki – odpowiadają za usuwanie toksyn i patogenów z organizmu oraz za produkcję przeciwciał.

  • Węzły chłonne – ich zadaniem jest nie dopuścić do zakażenia czy do rozprzestrzeniania się procesu nowotworowego

  • Bakterie jelitowe – ich rola to : koordynacja układu odpornościowego, działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze, synteza witamin z grupy B i wit K oraz wspomaganie w trawieniu laktozy.

Układ immunologiczny powinien pracować na najwyższych obrotach stale chroniąc nasz organizm przez 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu, zwalczając bakterie, wirusy i wszelkie zagrożenia dla zdrowia.

Są czynniki , które mogą w bardzo niekorzystny sposób wpłynąć na naszą odporność:

  • Brak snu.

Kiedy śpimy, nasz organizm ciężko pracuje naprawiając wszelkie „usterki”. W czasie snu uaktywniają się również komórki, które walczą z drobnoustrojami nie dopuszczając do powstania choroby. Niedobory snu powodują istotne osłabienie układu immunologicznego, odporności, przez co organizm jest bardziej narażony na wszelkie infekcje.

  • Zła dieta

Dobrej jakości składniki odżywcze są niezbędne do zachowania pełnej sprawności naszego układu odpornościowego. Zdrowe żywienie dostarcza organizmowi siły do odnowy, naprawy i walki z chorobami.

  • Długotrwałe narażenie na stres

Podczas stresu, nasz organizm wydziela nadmiernie kortyzol, który hamuje odpowiedź immunologiczną , a to zwiększa podatność na infekcje i powstawanie stanów zapalnych. Badania dowodzą, że stres zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę, zapalenie stawów, choroby autoimmunologiczne i inne.

  • Toksyny

Wszelkie toksyny, nawet te występujące w środowisku ( w powietrzu, wodzie i jedzeniu) wpływają negatywnie na odporność , bo nasz organizm zamiast na zwalczanie drobnoustrojów czy infekcji, marnuje energię na eliminację szkodliwych substancji.

  • Nadmierne stosowanie antybiotyków

Częste stosowanie antybiotyków niszczy naszą naturalna florę bakteryjną jelit, przez co czynniki chorobotwórcze mają łatwiejszy dostęp do organizmu.

  • Pesymizm i obniżony nastrój

Badania potwierdzają, że osoby optymistycznie nastawieni do życia są mniej narażone na infekcje i szybciej zdrowieją. Depresja, smutek, czy negatywne nastawienie do życia obniżają odporność.



Wsparcie odporności



Na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego w dużej mierze ma wpływ zdrowy styl życia. Oczywiście wiele innych czynników składa się na jego dobrostan, takich jak: zbilansowana dieta , aktywność fizyczna, jakość snu, są to czynniki modyfikowalne, ale są i takie, na które nie mamy wpływu jak na przykład geny czy płeć.

We wsparciu odporności pomagają witaminy i składniki mineralne , których pomimo zróżnicowanej i zbilansowanej diety może nam brakować. Do witamin, które pomagają w pracy złożonemu układowi odpornościowemu należą: A, B6, B12, C, D, foliany, a do składników mineralnych : cynk, żelazo i selen. Bardzo ważną rolę we wsparciu odporności odgrywają także prebiotyki i probiotyki oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega.

Pewne produkty spożywcze mają wyjątkowe właściwości wzmacniające odporność. Takimi produktami są:

    • Czosnek – zawiera substancje przeciwbakteryjne ( allicynę), składniki mineralne (potas, fosfor, selen, żelazo, cynk, siarkę, magnez), witaminy ( B1, B2, B3, C, beta – karoten), błonnik pokarmowy, flawonoidy, fitosterole, polifenole, kwasy organiczne.

    • Miód – zawiera przeciwutleniacze ( flawonoidy i polifenole), które pomagają w neutralizacji wolnych rodników w organizmie, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe. Zwiększa produkcję limfocytów T i B, przeciwciał i neutrofili w czasie pierwotnej i wtórnej odpowiedzi immunologicznej.

    • Cebula – zawiera związki siarki antyoksydanty dzięki którym ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające ciśnienie, stężenie cholesterolu czy cukru we krwi.

- kwercetyna – przeciwutleniacz, obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.

- związki siarki – działają bakteriobójczo, przeciwcukrzycowo, obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie

- Witamina C – kluczowa dla układu odpornościowego, ma działanie przeciwutleniające, wspomaga włosy i paznokcie.

- kwas foliowy – zapobiega wadom wrodzonym u płodu, uczestniczy w produkcji krwi, wspomaga układ odpornościowy.

- witamina B6

- Potas – wspomaga funkcjonowanie serca, obniża ciśnienie krwi.

- wapń – budulec kości, zębów

- żelazo – uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, wpływa wzmacniająco na układ immunologiczny, zmniejsza napięcie i zmęczenie.

- Chrom – zmniejsza łaknienie na słodkie, zmniejsza ryzyko powstania cukrzycy typu II

- Beta karoten – wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.

    • Sok z malin – zawiera witaminy, które wzmacniają układ odpornościowy : C, E, B1, B2, B6 a także potas, żelazo, wapń, magnez. Usprawnia pracę jelit.

    • Imbir – ma wiele właściwości m.in.: rozgrzewająca, przyspieszająca metabolizm, pomoc w uniknięciu nudności, czy zawrotów głowy w czasie podróży, a także wpływa szalenie pozytywnie na układ odpornościowy: hamuje rozwój przeziębienia, składniki przeciwzapalne łagodzą obrzęk błony śluzowej nosa, kaszel, katar, bóle mięśni.

    • Orzechy i pestki – zawierają antyoksydanty takie jak cynk, selen czy witaminę E, oraz kwasy tłuszczowe

    • Wodorosty – zawierają cynk i selen

    • Grzyby (szczególnie shiitake) zwiększają aktywność leukocytów przez co mają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.



SUPLEMENTY DIETY NA ODPORNOŚĆ



Pewne suplementy diety powinno się przyjmować codziennie, zwłaszcza zimą. Latem, kiedy mniej chorujemy, jest dostatek promieni słonecznych można zrobić przerwę. Jednak kiedy czujemy osłabienie i pierwsze oznaki choroby powinniśmy wrócić do ich stosowania.

  • B- KOMPLEKS - witaminy z grupy B mają swój udział w produkcji przeciwciał, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania limfocytów, które pomagają zwalczyć infekcje i choroby.

  • ANTYOKSYDANTY - każdy powinien stosować odpowiednie ilości silnych antyoksydantów takich jak witaminy A (2500j.m.) i E (400j.m) oraz cynku (15mg) i selenu (100 µg).

  • WITAMINA C – jest niezbędna do produkcji limfocytów (500mg 2x dziennie w postaci askorbinianu magnezu.

  • Witamina D – wpływa znacząco na odporność wrodzoną (nieswoistą) oraz odporność nabytą (swoistą). Witamina D stosowana jest również w zapobieganiu infekcjom wirusowym, bakteryjnym oraz grzybiczym. Witamina D uaktywnia limfocyty T dzięki czemu rozpoznają drobnoustroje powodujące infekcję.

  • PROBIOTYKI – zwiększają w przewodzie pokarmowym ilość flory bakteryjnej, która kontroluje namnażani drobnoustrojów chorobotwórczych. (1 kapsułka dziennie zawierająca co najmniej 10 miliardów mikroorganizmów w kapsułce).

  • KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA3 – działają przeciwzapalnie i podnoszą odporność. ( 1000mg oleju rybnego zawierającego 700mg EPA i 500mg DHA dziennie)



ZIOŁA



  • TRAGANEK BŁONIASTY- wspomaga układ odpornościowy, wyjątkowo skuteczny przy zwalczaniu przeziębienia i grypy ( 1 łyżeczka roztworu 2x dziennie, lub 500 -900 mg w postaci kapsułki 1x dziennie)

  • CZOSNEK POSPOLITY – zawiera allicynę, substancję o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym ( prewencyjnie 1000mg dziennie).

  • JEŻÓWKA PURPUROWA – ma działanie przeciwwirusowe i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego ( przyjmować 1 łyżeczkę roztworu w niewielkiej ilości wody 3x dziennie lub 300mg w postaci kapsułek 2x dziennie. Stosować z przerwami np. 1- 2 razy w tygodniu)

  • ZIELONA HERBATA – zawiera silne antyoksydanty (polifenole), które hamują rozwój komórek nowotworowych.

  • ZIELONA KAWA – brak procesu palenia powoduje, że ziarna kawy nie tracą cennych substancji. Działa antynowotworowo, odchudzająco, wzmacnia układ immunologiczny oraz posiada właściwości antyzmęczeniowe.

Coraz częściej odwiedzając sklep z naturalnymi suplementami możemy spotkać różne wyszukane naturalne substancje. Można tu wymienić:

LAKTOFERYNA ( Lactoferrin ) - Laktoferyna jest złożoną cząsteczką, która występuje w różnych płynach biologicznych u zwierząt, szczególnie w mleku ssaków. Laktoferyna jest glikoproteiną mającą zdolność wiązania jonów żelaza i wpływa na szereg funkcji biologicznych w organizmie.

EKSTRAKTY Z GRZYBÓW REISHI - Reishi, inaczej Lakownica żółtawa bądź lśniąca (Ganoderma lucidum) to rodzaj grzyba porastającego butwiejące kłody drewna. Cechą charakterystyczną jest wachlarzowaty kapelusz, o lśniącej, żółtawej powierzchni. Stosowanie Grzybów Reishi wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej. Najczęściej wykorzystywane są w schorzeniach narządów wewnętrznych (wątroby, nerek czy żołądka) oraz do szerokopojętego wzmocnienia odporności organizmu.

GLUTATHIONE - Glutation jest przeciwutleniaczem działającym w roślinach, zwierzętach, grzybach oraz niektórych bakteriach. Glutation zredukowany to suplement diety umożliwiający wzmocnić odporność oraz wesprzeć układ immunologiczny.



BĄDŹ RADOSNY!



Wiele badań potwierdza, że pozytywne nastawienie do życia, szczęście i radość korzystnie wpływają na stan układu odpornościowego. Najlepszym więc sposobem na poprawę odporności jest cieszenie się życiem.

Zostaw komentarz