Ostatnie posty

SPORT I SUPLEMENTY - ZDROWE POŁĄCZENIE

Kondycji fizycznej nie można przecenić. Przynosi ona korzyści w każdym wieku i wpływa na poprawę nastroju, redukcję ryzyka cukrzycy, poprawia pracę jelit, poprawia metabolizm. Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko raka piersi nawet o 50%. Jest niezbędna do utrzymania zdrowych i silnych kości. Ćwiczenia, zwłaszcza wytrzymałościowe, stymulują kości do zwiększania gęstości co zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Nawet 4 godziny spędzone na ćwiczeniach w tygodniu według badań redukują o 44% ryzyko złamania szyjki kości udowej. Aktywność normalizuje też ciśnienie krwi, poprawia krążenie ( także limfatyczne) i zwiększa odporność. Najczęściej jednak ćwiczenia fizyczne wykorzystuje się do redukcji masy ciała.

Istnieje też coś takiego, jak przećwiczenie. Choć aktywność fizyczna pomaga w uzyskaniu równowagi hormonalnej , to nadmiar ćwiczeń prowadzi do jej zachwiania. Grozi odwodnieniem i osłabieniem

Organizm, który zwiększa swoją aktywność zwiększa automatycznie zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy. Ważne jest nie tylko picie większej ilości wody, właściwa zbilansowana dieta wzbogacona produktami pełnoziarnistymi, ale także mądra suplementacja, żeby nie doprowadzić do niedoborów.

Suplementy diety przeznaczone dla aktywnych fizycznie czy sportowców, mają za zadanie zwiększać wydolność organizmu jak również go regenerować.

JAKI SPORT TAKA SUPLEMENTACJA

Jak w życiu codziennym tak i w sporcie to jakich i w jakiej dawce witamin i minerałów potrzebujemy jest uzależnione od wielu czynników jak wiek, płeć, waga, wzrost, częstość i rodzaj treningów oraz inne czynniki indywidualne takie jak przebyte choroby, czy indywidualne predyspozycje zdrowotne. Uogólniając można powiedzieć, że u osób aktywnych fizycznie ważna jest prawidłowa podaż witamin z grupy B, witD, a także witamin A, E oraz C. Bardzo istotne są także minerały budujące kości i pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, są to: magnez, żelazo, wapń i cynk. W momencie, kiedy zależy nam na budowaniu masy mięśniowej, ale również w zmożonym wysiłku fizycznym doskonale sprawdzą się odżywki białkowe. Na rynku znajdziemy także odżywki węglowodanowe, które pomogą nam odzyskać utraconą energię w czasie wysiłku fizycznego oraz wspomogą regenerację organizmu.

Najważniejsze jest przed rozpoczęciem treningów , aby dobrać odpowiednią dietę z dietetykiem sportowym i trenerem. Pewne dyscypliny sportowe wymagają od zawodnika stosowania restrykcyjnej diety i niskokalorycznych posiłków aby zachować limit wagowy. Są to między innymi boks, zapasy, judo czy skoki narciarskie. Są to dyscypliny, które wymagają od trenującego wysokiego zapotrzebowania energetycznego, a restrykcyjna dieta nie dostarcza odpowiedniej ilości kalorii, minerałów i witamin. Prowadzi to do pogorszenia samopoczucia, opadnięcia z sił a co za tym idzie do pogorszenia wyników.

KREATYNA – Keratynę w organizmie znajdziemy w mięśniach i ścięgnach. Powstaje w czasie przemiany materii. Potrzebna jest do syntezy białek mięśniowych. Źródło keratyny to : mięso i ryby. Już w latach 90 XX wieku zauważono, że kreatyna wpływa pozytywnie na gojenie ran wspomaga procesy odnawiania uszkodzonych mięśni. Buduje masę mięśniową beztłuszczową. Jako suplement diety najczęściej stosowana jest przez sportowców, którzy trenują siłowe dyscypliny.

GLUTAMINA – to aminokwas, który jest częścią białka budującego nasz organizm. Nasze mięśnie w ponad połowie składają się z glutaminy. Glutamina jest świetnym źródłem energii, wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza regenerację po treningu. Spowalnia utratę masy mięśniowej, ale również sprzyja szybszemu spalaniu tkanki tłuszczowej co wspomaga odchudzanie. Glutaminę znajdziemy w takich produktach jak kurczak, ryby, wołowina, nabiał, jaja.

L – KARNITYNA – to naturalna substancja występująca w ludzkim organizmie, jako suplement diety jest stosowana w redukcji masy ciała. L - Karnityna ma działanie silnie oksydacyjne, metabolizuje lipidy a przez to powstaje energia, która jest potrzebna do pracy organizmu i aktywności fizycznej. W ten sposób poprawia zdolności fizyczne organizmu, jak również pomaga w odchudzaniu.

KWASY OMEGA -3 – zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, są niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego, wspierają pracę mózgu. Kwasy omega – 3 biorą udział w syntezie białek i hamują procesy kataboliczne, przez co są pożądane przez osoby aktywne i uprawiające sport.

WIT C – Pełni w organizmie masę ważnych funkcji, a organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie jej wytworzyć. Znajdziemy ją głównie w warzywach i owocach. W sporcie wykorzystywana jest przede wszystkim do polepszenia regeneracji po wysiłku, redukcji zmęczenia oraz polepszenia odporności organizmu. W bezpośredni sposób wpływa na skrócenie okresu przeziębienia, zmniejsza objawy takie jak gorączka i dreszcze. Uszczelnia naczynia krwionośne utrudniając przenikanie drobnoustrojom. Witamina C jest antyoksydantem, przez co wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych mięśni. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u osób, które systematycznie wykonują ćwiczenia fizyczne. Zwiększa także produkcje kolagenu, który wpływa na gojenie się ran.

WITAMINY z grupy B – są budulcem naszego organizmu zwłaszcza tkanek mięśniowej, kostnej i stawowej jak również wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy z grupy B są niezbędne sportowcom bo wraz ze wzrostem wysiłku wzrasta zapotrzebowanie na te witaminy. Wspomagają regenerację oraz wydolność organizmu. Organizm sam ich nie jest w stanie wytworzyć, tak więc konieczne jest ich stałe dostarczanie. Witaminy z grupy B znajdziemy w nasionach, płatkach owsianych, mięsie drobiowym, jajkach, mleku, roślinach strączkowych czy grzybach.

WITAMINA ADEK – to rozpuszczalne w tłuszczach niezbędne dla funkcjonowania organizmu składniki. Tak samo jak pozostałe witaminy muszą być stale dostarczane do naszego organizmu, bo nie są one syntetyzowane. Niedobory witamin ADEK, rozpuszczalnych w tłuszczach mogą powodować wiele przypadłości: obniżenie odporności organizmu, bóle mięśni, zaburzenia funkcjonowania tarczycy, apatia, zaburzenia apetytu, zwiększenie ryzyka osteoporozą, pogorszenie wzroku, pogorszenie koncentracji, zaburzenia krzepnięcia krwi i pogorszenie gojenia się ran.

MAGNEZ – odpowiada za kurczliwość mięśni i przewodnictwo nerwowe. Wpływa na regenerację komórek, na krzepliwość krwi i za gospodarkę wapniową. To kluczowy pierwiastek zaraz za potasem. Niedobory magnezu powodować mogą zaburzenia rytmu serca, kołatania serca, bolesne skurcze mięśni, obniżenie wydolności organizmu, ogólne osłabienie i złe samopoczucie. Dla sportowców dobrym wyborem jest cytrynian magnezu ze względu na jego szybką przyswajalność. Warto także zastanowić się nad preparatami magnezu połączone z witaminą B6, która poprawia przyswajalność magnezu i jego przemianę w organizmie.

WAPŃ – Jest podstawowym minerałem w organizmie człowieka. 99% znajdziemy w kościach i zębach. Odpowiada za przekaźnictwo nerwowe, pomaga w skurczu i rozkurczu mięśni. Źródłami wapnia są: mleko i jego przetwory – maślanka, jogurty, sery biały i żółty; ryby, rośliny strączkowe, migdały, jaja, figi, brokuły jarmuż, chleb razowy. Zapotrzebowanie na wapń jest uwarunkowane wiekiem, wagą, indywidualnymi warunkami fizycznymi. Jednak sportowcom zalecane jest zwiększenie podaży wapnia ze względu na zwiększony wysiłek fizyczny.

POTAS – Kluczowy pierwiastek naszego organizmu. Odpowiada za ciśnienie krwi, równowagę kwasowo – zasadową w organizmie, za skurcz mięśni przez co i prawidłowe funkcjonowanie serca oraz za przewodnictwo nerwowe. Niedobory potasu powodują : osłabienie mięśni, arytmię, rozpad mięśni, nadmierne oddawanie moczu. U sportowców ważne jest uzupełnianie potasu ze względu na to, że nawet niewielkie niedobory wpływają niekorzystnie na układ sercowo – naczyniowy oraz na funkcje mięśni szkieletowych. Produkty bogate w Potas to: banany, brzoskwinie, arbuz, grejpfruty, bataty, pomidory. Należy pamiętać, że hiperkaliemia jest równie niebezpieczna jak niedobór potasu. Może powodować arytmię serca, zaburzenia przewodnictwa nerwowego, a w konsekwencji nawet i śmierć.

SÓD – Jest to grupa elektrolitów niezbędnych w naszym organizmie. Odpowiada za pracę mięśnia sercowego, za przewodnictwo nerwowe, za utrzymanie potencjału błonowego, za utrzymanie równowagi kwasowo- zasadowej, reguluje ciśnienie tętnicze krwi. U sportowców zapotrzebowanie na sód jest zwiększone z powodu znacznej utraty go z potem i moczem. Niedobory sodu powodują : zaburzenia pracy nadnerczy, zatrzymanie sodu i wody w organizmie czyli obrzęki, obniżenie ciśnienia krwi, a co za tym idzie gorsze odżywienie mięśni, zaburzona proporcja pomiędzy potasem a sodem w mięśniach prowadzi do problemów z regeneracja po treningu, zaburzenia czucia mięśniowego.

CYNK – Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, za gojenie się ran, zapobieganie kontuzjom, wspomaga regeneracje organizmu po wysiłku fizycznym, uczestniczy we wzroście i rozmnażaniu komórek. U sportowców ważna jest suplementacja tego pierwiastka, ponieważ tracą go wraz z potem, a dietą może być ciężko go uzupełnić. Niedobory cynku powodują osłabienie siły mięśniowej i niekorzystnie wpływają na ich masę. Produkty bogate w cynk: mięso, wątroba, ryby, mleko, jaja, szpinak, płatki owsiane. Zarówno niedobór jak i nadmiar cynku ma poważne konsekwencje. Nadmiar powoduje niedobór żelaza w organizmie, powoduje wzrost cholesterolu we krwi, zawroty i bóle głowy, owrzodzenia, nudności i wymioty.

KOLAGEN – To białko strukturalne organizmu tworzące wiele tkanek ludzkich. Wyróżnia się ponad 20 rodzajów kolagenu, ale za najważniejsze przyjmuje się 4 główne grupy : typ I , II, III, i IV. Suplementy kolagenowe wykazują lepsze działanie, a niżeli kolagen dostarczany w diecie. Kolagen wpływa na: łagodzenie bólu stawów, kondycję skóry, włosów i paznokci, układ kostny, regulacje układu pokarmowego, kondycję ukł. sercowo – naczyniowego, buduje masę mięśniową i przyczynia się do ich regeneracji.

Najważniejsza jest zbilansowana dieta i ograniczenie spożycia przetworzonej żywności. Bardzo istotną kwestią jest także, to aby wszystkie składniki potrzebne w naszym organizmie , a zwłaszcza w organizmie sportowca utrzymywały się na właściwym poziomie, były uzupełniane na bieżąco i żeby nie doprowadzić do przedawkowania.

Zostaw komentarz